2015. november 27., péntek

The Purple Killer (Five Nights at Freddy's Purple Guy Fanfiction) § Kritika I.

здорово!
Így az első hetem vége felé megkaptam életem első kritikakérését Vicky T.-től, amiért őszintén hálás vagyok.
Viszont egyben remegő ujjakkal, ám annál inkább szeretettel túlcsordult szívvel írom e kritikát, mert nem tudom, milyen hatással lesz ez az alkotóra, vagy esetleg rám.
Remélem, jól fognak esni a szavak, amit bármi ellenséges hajlam nélkül körmöltem le.


A blog linkje: xxx


Cím: hosszú (inkább a zárójelben lévő tartalom), de könnyen megjegyezhető. Minden benne van, ami fontos és lényeges, sőt, még a főszereplőről is árulkodik.

Fülszöveg: bemutatja a blogot, ám mégsem szúrja le a látogató előtt a poént. Az olvasó pontosan tudja, hogy milyen bloggal áll szemben. Az elején az a vers felkelti az odatévedt lélek figyelmét, elkezdi érdekelni a történet.

Alapötlet és tartalom: az alapötlet egyedi. Nem láttam még olyan blogot, amit a Five Nights at Freddy's köztudott gyilkosa, Purple Guy szemszögéből írnak.
Viszont elég furcsának találom, hogy már az első fejezetben letudod Vincent (remélem csak az egyik) főellenségének hollétét. Én személy szerint raktam volna bele egy kis csavart, ami izgatottabbá teszi az olvasót, de engem így is lenyűgöztél, és úgy látom, a többi olvasódat is.
A fejezetek rövidek, tömörek, de a hosszúság helyett kárpótól minket a csodálatos fogalmazó képességed.
Apropó, a fogalmazásod.
Gyönyörűen írsz, nem vitatom, öröm olvasni. Látszik, hogy már jártas vagy a témában. Nem hagyod, hogy lankadjon az olvasóid figyelme. Ez így jó, ahogy van, én a helyedben semmin sem változtatnék.
Bár nem szúrta ki, de megakadt a szemem egy aprócska hibán a prológusban.

"Azután a szüleihez fordul, és illedelmesen a folyosó felé invitálja ōket, meglepetés tárgyaként."

A gond itt az "őket"-tel van, te ugyanis helyette "ōket"-tet írtál. Ez gondolom nem szándékosan történt, hanem csak egy elgépelési hiba. Helyesen így néz ki:

Azután a szüleihez fordul, és illedelmesen a folyosó felé invitálja őket, meglepetés tárgyaként.

Ezenkívül még volt egy, szintén a prológusban, ami így hangzik:

"Ijedségének semmi jelével az arcán néz fel a tizenkét éves forma fiúra, kinek kezében egy medvemaszk lapul, mögüle két ugyanannyi idős lány kukucskál ki."

Itt máris az elején belebotlunk egy hibába, ugyanis te az "ijedtség" helyett "ijedség"-et írtál. Helyesen:

Ijedtségének semmi jelével az arcán néz fel a tizenkét éves forma fiúra, kinek kezében egy medvemaszk lapul, mögüle két ugyanannyi idős lány kukucskál ki.

Karakterek: eddig csak a főszereplőt ismertük meg, névszerint Vincent Reginald Shepard-ot. Nekem személy szerint bejön a fiú pszichós hajlama, tetszik, hogy nem olyan, mint általában a többi ember. Például nem sok olyan blogot láttam, sőt, eddig még egyet sem, ahol a főszereplő emberiszonnyal küzd, tudja sétáltatni a macskáját, és hozzánk hasonlóan Chika-t kacsának nézi (engem ez fogott meg az eddig).
Remélem, hogy majd a szereplők tábora a történet előrehaladtával bővülni kezd, addig is elégedjünk meg (a számomra nagyon szimpatikus) Vincenttel. 11 éves korában hatalmas tragédiát élt át Freddy-ék éttermében, a Freddy Fazebar's Pizza-ban. Hogy pontosan milyen tragédiát? Egy személy árvaságra hozta. Emiatt nagyon sajnálatra méltónak tűnik, de nem kell sajnálni, hisz ő is jól tudja a sorsát: bosszútállni azon, aki őt ily módon árvaságra hozta. Egyszerűen imádom Vincent minden lépését, egy bátor és belevaló kis srác.
Az első fejezetben bemutattad névszerint a szüleit, így méginkább elgondolkozhatunk azon, hogy mi jut arról Vincentnek eszébe, amikor szólítják.
Most még nem tudunk a múltjáról, a jövőéről túl sokat, de reméljük, tartasz még valamit a tarsolyodban.
Méltán mondhatom, hogy a szereplőt jól kidolgoztad.

Kinézet: a design ütős, passzol a történethez. Jó embert bíztál meg az elkészítéséhez.
Én viszont a cseréket és a tulajdonosok modulját megcserélném, mert hogyha már sok-sok cseréd lesz, az olvasónak nem kell keresgélnie az írót és a blogarchívumot.
A chat szövegének színe olyan lila, ami elüt a designtól. A helyedben én átszínezném, hogy jobban passzoljon a designhoz.

Tudom, sok dolgot nem kritizáltam a blogodról, de hát ha nincs mit?

Chestia

3 megjegyzés:

  1. Drága Chestia!
    Először is rettentően hálás vagyok, hogy elkészítetted a kritikámat, köszönöm! :3
    Rögtön térjünk is a lényegre, az utolsó mondatod nagyon jól esett. De tényleg. Azért tudom, hogy van mit kritizálni a történetemen, egyáltalán a blogomon, de hogy ennyire kevés? Nem hittem volna. Amikor még a TPK nem létezett, csak a LWTT, és kaptam kritikát, körülbelül minden második mondat egy-egy hibámra mutatott. Most pedig, hogy ez létrejött, igyekeztem nem elkövetni ezeket a hibákat, és úgy tűnik, sikerült! :)
    Még keresem a bétámat, mivel érzem hogy kéne, mégsem találom az emberemet. Az ő betűs elméletedhez hozzászólnék, ugyanis a telefonom angol, és a fejezetet pont mobilról írtam, és a billentyūzetben nincsenek kettõs éketezek, csak ilyenek: ō, õ. :) Itt, most gépről pedig tudok normálisan is írni :)
    Az elemeket javaslatodra megcseréltem, és a design színét is megpróbálom megváltoztatni. :)
    Köszönöm kedves soraidat, puszi,
    Vicky T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Vicky!
      Örülök, hogy megszívlelted e kritikát! További sok sikert a blogodhoz!
      xo C.

      Törlés
    2. Köszönöm a jókívánságokat! :3

      Törlés